Victoria X `Longwood Hybrid` F1

Prijs: €120,00

Beschrijving

Deze waterlelie is de koningin der waterlelies te noemen.

Longwood Hybrid F1 is een kruising tussen de twee oorspronkelijke Victoria soorten. Victoria cruziana is de moeder en van deze word dus de stamper gebruikt voor de bestuiving. Victoria amazonica is de vader en van deze word dus het stuifmeel op de stamper van de Victoria cruziana gebracht.

Alleen als de kruising op deze manier gebeurd, en dat moet ieder jaar opnieuw, mag deze hybride de naam `Longwood Hybrid` dragen. Wij zijn de enige tuin in Nederland die dit doen en bij ons weten zijn de Kew Gardens in Londen naast ons de enige in Europa die dat ook doen

Deze soort is de sterkste reuzenwaterlelie, kan de meeste kou verdragen en geeft de grootste bladeren tot wel 3 meter in doorsnede. Daarnaast hebben de bladeren een opstaande rand net als Victoria cruziana maar zijn de randen aan de buitenzijde prachtig rood gekleurd zoals we dat kennen van de Victoria amazonica.
Alle soorten Victoria waterlelies zijn éénjarige planten en kunnen niet overgehouden worden.

Ze worden gekweekt in 2 liter potten en meestal vanaf begin mei leverbaar mits de kruising in het jaar ervoor gelukt is. We verkopen geen zaden van deze soort.

De foto hieronder is van de Victoria ‘Longwood Hybrid’ in de Botanische Tuinen van Utrecht in 2016. Deze groeide buiten in de vijver voor de tropische kassen zonder extra verwarming.

Eigenschappen

hoogte bladeren tot bijna 3m doorsnede
bladkleur Groen
standplaats zon
winterhardheid 0 °C
herkomst Amerika
bladplant ja
groeiwijze zeer grote waterlelie
eetbaar nee