De prijzen die op deze website bij de bamboe vermeld staan gelden voor de 5 liter potten. Andere maten hebben andere prijzen. Vraag naar de beschikbaarheid.
Bij Bandus vermeerderen we bamboe door middel van deling van de originele moederplant. Dit betekent dat we de bamboes letterlijk op delen in meerdere planten. Ook kweken we vanuit wortelstokken nieuwe planten op waardoor er altijd kleine planten beschikbaar zijn. Zelfs van de reuzen soorten van 10 meter hoog en meer.
We streven er naar om de kwaliteit van onze planten hoog te houden. We zorgen er voor dat de planten die u bij ons koopt vitaal en gezond zijn en snel aanslaan bij u in de tuin.
Alle bamboes in onze collectie zijn deling van de originele moederplant en niet via weefselkweek vermeerdering. Weefselkweek geeft bij bamboe een bedenkelijke kwaliteit.
Weefselkweek
Weefselkweek is bij veel planten de ideale methode om de plant snel en uniform te kunnen kweken met soms wel 1000den tegelijk. Bij bamboe blijkt dat deze manier zorgt voor een verandering van de eigenschappen waardoor de plant helaas nooit zal worden als de moederplant(oorspronkelijke vorm). Hier een kleine uitleg over deze vermeerdering en hoe deze planten te herkennen zijn.
Bamboe is een langzaam te vermeerderen plant waardoor het vaak in tuincentra en bij kwekers ook kostbare planten zijn. Het probleem bij bamboe is dat je minimaal 3 wortelknopen op een wortelstok moet hebben voor een wortelstokstek of een halm met minimaal 1 knoop met bladeren. Daarna duurt het nog enkele jaren om de plant mooi op te kweken zodat hij geschikt is voor de verkoop. Dit is een erg tijdrovende methode waarbij je ook niet veel planten kan vermeerderen van de moederplant.
Om bamboe toch sneller en in grotere aantallen te kunnen vermeerderen is een aantal bedrijven zich gaan richten op microvermeerdering door weefselkweek ook wel in-vitro genoemd. Op deze wijze zien de planten er gezonder en vitaler uit en je kweekt de planten ook meer uniform op (ziet er mooi uit bij de tuincentra) en volgens deze vermeerderaars ook sterker.
Bij deze methode worden de moederplanten onder ideale omstandigheden binnen het laboratorium opgekweekt zonder ziektes en een goede groeikracht. Van deze planten worden kleine takjes met enkele knopen gehaald van maar een paar cm en deze takjes worden op een voedingsbodem gezet. Na enkele weken is dit takje uitgegroeid tot een klein plantje met 5 takjes die weer gedeeld wordt en opnieuw op een voedingsbodem worden gezet. Op deze manier heb je na 7 maanden al meer dan 30.000 kleine plantjes. Een hele snelle vermeerdering dus. Deze kleine plantjes worden daarna opgepot en gaan naar de kwekerijen in West en Zuid Europa waar het klimaat meer optimaal is om de planten snel op te kweken. Vanuit deze kwekerijen komen ze vanaf hun 2de jaar weer terug om verkocht te worden bij bouwmarkten, supermarkten, tuincentra en zelfs sommige bamboe kwekers.
Maar………!
Deze manier van vermeerdering blijkt bij veel bamboe soorten dus te zorgen voor een verandering in de eigenschappen.
Phyllostachys
De planten blijken nooit de ware hoogte te kunnen krijgen van de oorspronkelijke moederplant en woekeren veel harder met meer en kleinere wortelstokken. Daarbij komt ook nog dat de halmen veel minder sterk zijn en vaak gaan doorhangen. Voor Phyllostachys soorten is het dus zeker niet aan te bevelen om ze op deze manier te vermeerderen. Koop dus geen planten uit het geslacht Phyllostachys die vermeerderd zijn via weefselkweek.
Fargesia
Heel veel Fargesia bamboes worden ook door weefselkweek vermeerderd. Bij deze groep bamboe valt het mee hoe ze veranderen in hun eigenschappen. Toch zie je regelmatig dat ook deze planten sneller uitbreiden en de halmen meer gaan doorhangen en de plant dus bossiger wordt en meer ruimte in beslag zal nemen dan aangegeven staat.
Het zou zonde zijn als u een haag van deze weefselkweek bamboe aanplant en het blijkt dat enkele planten niet mooi opgaand zijn gebleven maar erg uithangt. Een doorn in het oog in een mooie strakke haag…..
Veel andere soorten als Semiarundinaria, Pleioblastus en Sasa worden ook veel via weefselkweek vermeerderd. Semiarundinaria fastuosa blijkt ook zo harder te gaan woekeren net als vele andere en veel bonte bamboe soorten die op deze manier vermeerderd worden blijken niet meer bont te zijn of zijn heel onregelmatig bont(ook halmen met groene bladeren zichtbaar).
Hoe herken je weefselkweek planten?
Sommige bamboe soorten die vermeerderd worden door weefselkweek worden onder een andere naam dan de oorspronkelijke aangeboden. Hier een lijstje met enkele soorten:
- Fargesia jiuzhaigou – Fargesia jiuzhaigou ‘Red Panda’
- Fargesia scabrida – Fargesia scabrida ‘Asian Wonder’
- Fargesia dracocephala ‘Rufa’ – Fargesia rufa ‘Green Panda’
- Phyllostachys atrovaginata – Phyllostachys atrovaginata ‘Green Perfume’
- Phyllostachys nigra – Phyllostachys nigra ‘Black Jade’
Een enkele gespecialiseerde bamboe kweker verkoopt ook deze planten dus het zijn helaas niet alleen de tuincentra en bouwmarkt waar je deze bamboe tegen komt. Vaak hebben deze kwekers inmiddels al wel de naam ‘Green Perfume’ verwijderd omdat meer en meer bekend wordt dat dit toch niet de manier van vermeerdering is. Er zijn zelfs kwekers die de weefselkweek planten gaan uitplanten en weer zelf gaan delen op de originele wijze maar op deze manier behoud de bamboe helaas ook de slechte eigenschappen.
Verder kan je de planten herkennen omdat ze klein en toch mooi vol en bossig worden aangeboden en de planten mooi donker groen van kleur zijn. Bamboe vermeerderd door de originele wijze is vaak minder uniform en vaak iets fletser groen van kleur. Dit is vooral heel duidelijk bij Phyllostachys atrovaginata die normaal heel moeilijk te kweken is en normaal erg geel wordt in pot. Door weefselkweek is deze plant juist prachtig groen. Een atrovaginata in pot die dus prachtig groen is is bijna zeker een weefselkweek en zal nooit die schitterende 8 tot 10 meter gaan halen met opgaande dikke halmen.