Sebastepol krulveer ganzen

Witte volkrul sebastepolgans op het nest aan het broeden

De sebastepolgans is een gans met een klein rond lichaam en lange krullende veren, soms tot op de grond. De naam dankt deze gans aan de havenstad Sebastepol op de Krim aan de Zwarte Zee waar ze oorspronkelijk vandaan komt. 
Deze ganzen werden oorspronkelijk gefokt voor de veren die gebruikt werden in kussens en spreien. De veren zijn niet alleen gekruld maar ook nog eens erg lang.

Het vrouwtje weegt tussen de 4,5 en 6,5kg en het mannetje tussen de 5,5 en 7,5kg. Helaas is er in het verleden vaak een ander ras doorheen gekruist waardoor ze zwaarder zijn geworden en veel minder krullen hebben.  Een deel van onze ganzen zijn gelukkig nog van het originele type met extra zware krulveren, zelfs op de borst. Hier hopen wij ook mee verder te kweken om het ras weer te herstellen, ze zijn zeer zeldzaam. Het vrouwtje kan 30 tot 40 eieren per jaar leggen.

Sebastepolganzen zijn er in verschillende kleuren. Bij ons op de kwekerij vindt je de kleuren wit, wildkleur, blauw en lavendel.

Ganzen zijn echte herbivoren en dat wil zeggen dat ze alleen planten eten en dan vooral gras. Ze kunnen tot wel 30 jaar oud worden en een mannetje en vrouwtje blijven vaak hun hele leven bij elkaar.

Je kan de ganzen vinden langs de oprit van de kwekerij. onder de grote coniferen en wei achter deze coniferen lopen ze. De ganzen kunnen onverwacht reageren en zijn soms agressief. Toch is de sebastepolgans het liefste ras gans wat wij tot nu toe gehad en gezien hebben.

Witte volkrul sebastepolgans op de voorgrond. Op de achtergrond wildkleur, blauw en lavendelkleur jonge half gekrulde ganzen.

1 dag oude sebastepol gansjes net uit het ei. Vooraan een lavendelkleurige en achteraan een blauw gekleurde.

Blauwe sebastepolgans van 6 maanden oud.

Alle ganzen bij elkaar tijdens het badderen. Een vijver of grote kuip om in te zwemmen is belangrijk voor hun gedrag en gezondheid.