Lotus – Verzorging

Nog steeds hoor ik veel dat de lotus een lastige plant is om te laten groeien en bloeien. maar dat valt gelukkig reuze mee, er zijn alleen een aantal stappen waar je rekening mee moet houden. Als je je aan deze stappen houd zul je merken dat je in de zomer van een prachtige lotus in je eigen tuin kan genieten.

Er zijn verschillende soorten lotus en dan bedoel ik vooral het formaat. De volgende soorten kun je globaal omschrijven:
– dwerg
– klein
– middel
– groot
– reus

Dwerg – Dit zijn de kleinste soorten lotus die je al zelfs, met heel veel zorg, in een theekopje kan laten groeien. Deze soorten zijn nooit winterhard omdat de wortelstokken niet diep genoeg de modder in gaan en zullen bevriezen. Ook komen ze vaak wat moeilijker op gang omdat ze niet veel reserves hebben in de kleine wortelstokken.

Klein – De kleine soorten lotus zijn in mijn eigen tuin wel goed winterhard. Het verschilt per soort of ze snel bloeien en of ze veel bloemen maken. Ze hebben minimaal een 10 liter emmer of pot nodig om in te groeien.

Middel – Dit zijn alweer de iets grotere soorten lotus die ook al grotere bloemen kunnen hebben. Ze hebben een emmer of pot nodig die minimaal 40 liter is van inhoud. De planten zelf kunnen ook al mooie grote bladeren maken.

Groot – Dit is eigenlijk de oorspronkelijke grootte van de wilde soorten lotus. Een pot van minimaal 60 liter is nodig om ze meerdere bloemen te laten maken.

Reus – Dit zijn de soorten die in mijn kas (met pot) bijna 2 meter hoog werden. Prachtige elegante soorten. Ook deze soorten kunnen in potten en kuipen groeien met een inhoud van 60 liter.

Dan is dit niet het enige onderscheid wat je kunt maken.

Er zijn verschillende bloemvormen:
– dansende bloemvorm (originele)
– waterlelie bloemen
– plate / platte bloem
– half gevuld
– gevuld
– pioenbloemig

En als laatste kunnen ze verschillen in hun spreiding. De ondergrondse wortelstokken kunnen langzaam, medium of snel groeien.

Buiten in de natuurvijver
Lotus kan absoluut buiten geplant worden. Inmiddels groeien er al 5 lotussen van ons in de gracht van de Botanische Tuinen van de universiteit Utrecht. Op de mini soorten na kunnen alle soorten zo buiten geplant worden. Het beste zijn wel de grote en reuzen soorten met een snelle spreiding.

Het beste is om de lotus vanaf half mei tot eind juni dan te planten. Zorg dat je een goed gewortelde plant neemt met meerdere bladeren. De plek waar je hem zet moet in de volledige zon zijn het liefst de hele dag en ondiep. Voorzichtig hou je de emmer of pot ondersteboven om de kluit met plant er uit te halen. De kluit leg je dan als het ware op de bodem. Je plant ze niet in de bestaande grond maar legt de kluit er dus op. De lotus moet nu zelf verder groeien de bodem/modder in.
Zorg er voor dat er maar een paar cm water boven de kluit is zodat hij snel opwarmt. Nu kan de lotus zelf naar het diepere water groeien. Dit zijn de ideale omstandigheden voor de lotus buiten in een natuurlijke vijver.

Speciale lotusvijver
Omdat een lotus een snel groeiende plant is hebben ze veel ruimte nodig maar ook veel ruimte om vitaal te blijven. Bij onvoldoende ruimte zal de bloei na enkele jaren al stoppen.

Als je dan een lotus vijver wilt aanleggen is het belangrijk om een kuip of voorgevormde vijver van minimaal 150 liter te nemen van minimaal 60cm diep. Hoe meer hoe beter! Van folie kan natuurlijk ook.

De grond waar de lotus in moet gaan groeien mag geen organische delen bevatten. Dus geen turf of compost. Het mooiste is gewoon de grond uit eigen tuin (als je niet op veen zit) en dan het liefst met minimaal 30% klei en hoe meer klei hoe beter. De grond die je dus uitgegraven hebt kan prima gebruikt worden als substraat voor de lotus.

Je vult de lotusvijver tot 30 cm onder de rand met deze grond. Je maakt de grond met de tuinslang goed nat totdat je begint te zien dat het water bijna boven het substraat uit komt. Nu kan je de lotus er op zetten. Het liefste een plant die al goed aan de groei is met meerdere bladeren. Nu kan je de vijver verder afvullen tot de rand.

Potten en bakken
Lotus kan ook prima in potten en bakken groeien. Het verschilt per soort wat de minimale grootte van de pot moet zijn. Dat staat hierboven beschreven bij de verschillende grotes/soorten.

Voor potten en bakken is het aan te bevelen om met een wortelstok te beginnen in plaats van een plant.

Kies dus je soort lotus en pas daarop de grote van de pot aan. De pot vul je vervolgens 1/3 tot 2/4 met klei, leemgrond of tuingrond met minimaal 30% klei. Er mag geen turf of compost in zitten.

Maak de grond vervolgens al goed nat. Leg de wortelstok nu met zijn groeipunt naar boven op het substraat, plant ze niet in.. De wortelstok bevat luchtkanalen dus het is belangrijk om de wortelstok even vast te leggen met een kleine steen zodat deze niet kan gaan drijven.

Vul de pot nu verder met water. Eventueel kun je het niveau van het water laten mee stijgen met de groei van de plant totdat de rand bereikt is. Het is belangrijk bij het opgroeien vanuit de wortelstok dat deze op 20 tot 30 graden gehouden wordt. Bij lagere temperaturen zal de wortelstok te veel moeite hebben om goed aan te slaan door de beperkte voorraad voeding.

Voeding
Pas op met voeding geven. Vaak zie ik dat een lotus te veel voeding krijgt. Je ziet dan dat het water troebel is en er algen in zitten. Water bij een lotus moet juist altijd helder zijn.

Wij verkopen zelf een langzaam loslatende voedingstablet die geschikt zijn voor zowel de lotus, reuzenwaterlelies als voor gewone waterlelies.