Bamboe – verzorging

Verzorging

Bamboe is een plant die zich makkelijk aan alle grondsoorten kan aanpassen. Het is alleen wel belangrijk dat vooral in klei- en leemgrond de afwatering goed is. Dit kun je bijvoorbeeld verbeteren door een aanplantgrond te gebruiken en deze door de bestaande grond heen te mengen en de bamboe dan hier in te planten. Deze is bij ons te koop.

Als je bamboe plant is het voor de plant het beste om hem 1 of 2 cm dieper te planten dan hij in de pot staat. Zelf maak ik altijd een rond terpje aan zodat met het water geven het water niet weg loopt. Als na een half jaar de plant goed en stevig staat kun je dat terpje weg harken.

Water is het eerste half jaar heel erg belangrijk voor bamboe. Geef dus vooral in droge tijden voldoende water en houdt de grond altijd licht vochtig. Pas met klei- en leemgrond op dat je niet te veel water geeft waardoor de bamboewortels kunnen gaan rotten.

Bamboe is verzot op compost en andere organische mest. Als bemesting kun je dan ook het beste een goed verteerde paarden-, kippen- of duivenmest gebruiken maar ook de  meststof Culterra (voor moestuin en gazon) werkt erg goed. Deze gebruiken wij zelf ook veel op de kwekerij.

Bamboe kun je het hele jaar door snoeien en snoei geeft ook groei! Vooral bij reuzen soorten die je graag nog groter wilt hebben. Het is per soort bamboe wel verschillend wanneer en hoe ze het beste te snoeien zijn. Vraag gerust om advies of kom een keer op afspraak langs in de tuin en kwekerij.

Sommige bijzondere soorten bamboe hebben een andere verzorging nodig dan hier beschreven (zoals Phyllostachys edulis). Voor die soorten staat de verzorging beschreven bij de soortbeschrijving.

Bamboe verzorging kalender
Deze kalender is een richtlijn voor de verzorging van je bamboe. Het is natuurlijk van het weer afhankelijk of de werkzaamheden ook echt in die maand wel uitgevoerd kunnen worden. Een extra koude april maand zorgt er voor dat de werkzaamheden van april opschuiven naar mei en een extra warme herfst zorgt voor een verlenging van het groeiseizoen.

Net als bij bomen en struiken heeft bamboe ook zijn specifieke onderhoud nodig. Hij mag tenslotte niet uitgroeien tot een grote wilde bossage en moet mooi groen en vitaal blijven. Niet in iedere maand kan je tenslotte snoeien en bemesten. Daarvoor heb ik hier een kalender gemaakt waar je goed per maand kan zien wat voor onderhoud je kan doen.

Januari
Januari is een hele goede maand om de goed winterharde bamboe soorten te snoeien. Met goed winterhard bedoel ik de soorten die tot -22°C kunnen verdragen. Dit omdat er nog steeds strenge vorst kan komen en het voor de minder winterharde soorten beter is om dan tot maart te wachten met snoeien. Halmen die lelijk zijn geworden, scheef staan of gewoon te oud worden kunnen dan weg gesnoeid worden.

Februari
In februari kan je de bamboe in de tuin gaan bemesten met compost, paardenmest of Culterra mest. Bamboe in pot kan bemest worden met een organische mestkorrel als Culterra of een vloeibare mest voor groene planten. Ook in deze maand kan je nog prima wat snoeiwerk verrichten.

Maart
In de maand maart is de lente alweer begonnen en de bamboe begint zich ondergronds alweer voor te bereiden op het maken van de nieuwe scheuten. In deze maand kan je goed de lagere bamboe soorten als Pleioblastus fortunei en Sasa veitchii geheel tot de grond toe afknippen. Dit geeft hele mooie frisse bladeren en vorstschade wordt zo verwijderd. In deze maand mogen ook de iets minder winterharde bamboe soorten gesnoeid worden. Matige tot strenge vorst komt nu niet meer voor. Met de minder winterharde soorten bedoel ik de soorten die -15°C tot -18°C kunnen verdragen.

April
Als je soorten in je tuin hebt staan met winterbescherming dan is dit de tijd om de bescherming weg te halen mits er geen matige vorst meer voorspeld wordt. Afhankelijk van het weer beginnen de eerste bamboe soorten half april met het maken van scheuten. Ga nu dus niet snoeien want er is een grote kans dat je dan de nieuwe scheuten beschadigt of breekt. Als de scheuten aan het groeien zijn is het erg belangrijk de grond iets vochtig te houden. Bij langdurige droogte dus zeker besproeien. Water is misschien nog wel belangerijker voor grote scheuten dan de mest.

Mei
In de maand mei zijn de meeste soorten in volle groei door de nieuwe scheuten die overal uit de grond komen. Zorg er nu dus ook voor dat de bamboe bij langdurige droogte wat extra water krijgt. Als je bamboe hebt voor de eetbare scheuten is dit ook de maand om te gaan oogsten! Dunnere scheuten en scheuten die op een verkeerde plek op komen kan je afbreken om meer energie aan de goede scheuten te geven.

Juni
Voor juni geld hetzelfde als voor mei.

Juli
Als je een bamboehaag hebt of op een andere manier je bamboe in vorm snoeit is dit de maand om je bamboe weer in model te snoeien. Alle jonge halmen kunnen nu terug gesnoeid gaan worden. Blijf zorgen voor voldoende water.

Augustus
Voor augustus geld hetzelfde als voor juli.

September
Geef de bamboe in deze maand wat extra beendermeel om de nieuwe halmen goed af te harden voor de winter. Soms zie je vanaf september dat sommige bamboe soorten nog nieuwe scheuten maken. Breek deze af (behalve bij Fargesia) want ze kunnen niet meer afharden voor de winter.

Oktober
Voor oktober geld hetzelfde als voor september en het is verstandig om de weerberichten in de gaten te houden en met vorst de niet winterharde soorten naar binnen te halen en minder winterharde soorten wat extra bescherming te geven.

November
Bamboe houd er van als er een laagje blad of houtsnippers aan de voet van de plant ligt. Vanaf november kan je dit gaan aanbrengen. Het zorgt voor wat extra winterbescherming en de bamboe zal dit zelf ook gaan composteren. Als het al matig gaat vriezen is het ook verstandig net aangeplante nieuwe bamboe die nog klein zijn wat extra te beschermen met bijv. coniferen takken. Ook de minder winterharde soorten die nog niet zo groot zijn kan je op deze manier wat extra bescherming geven.
Vanaf november kan het ook al hard gaan sneeuwen. Hou dus bij sneeuwval je bamboe in de gaten of er niet te veel sneeuw aan blijft hangen en schud zo nodig de sneeuw er af. Dit geld ook voor de maanden december, januari, februari en maart.

December
Vanaf december mag je weer beginnen met het uitdunnen van de halmen in grotere bamboe soorten. Oude, dunne, scheve en beschadigde halmen mogen nu weg gehaald worden. Wacht met het snoeien van minder winterharde soorten tot maart.