Bamboe – Toepassing

Haag
Bamboehagen zijn meer en meer in opkomst. Ze zijn wintergroen, makkelijk in onderhoud en je kunt bamboehagen maken van 20 cm tot 10 meter hoog. Daarnaast zijn er veel verschillende bladvormen en kleuren bamboe waardoor er veel keus is. Bamboe groeit ook snel, dus een lelijk hoekje van de tuin of een schuur van de buren is snel uit het zicht. Zo kunt u hagen maken met bamboe van 0,50 meter tot wel 10 meter hoog.

Als u een bamboe haag wilt planten is het wel verstandig om rondom de haag een wortelbegrenzer aan te brengen. Ook voor de niet woekerende soorten wil ik u dit adviseren. Bij de niet woekerende soorten kunt u op deze manier een nog strakkere haag maken.

Goede soorten voor een haag van polvormende soorten bamboe zijn:
1. Fargesia robusta ‘Campbell’ voor opgaande hagen in zon tot schaduw van 1 tot 4 meter hoog met prachtige nieuwe halmen in het voorjaar
2. Fargesia jiuzhaigou 1 voor opgaande hagen in halfschaduw en schaduwe van 0,50 meter tot 2,5 meter hoog met rode halmen in de zon
3. Fargesia dracocephala ‘Rufa’ voor hagen van 0,50 meter tot 1,5 meter hoog voor zon en schaduw

Hagen van polvormende soorten hebben een breedte nodig van van 30 cm tot 1 meter afhankelijk van het soort en de hoogte die gewenst is voor de haag.

Goede soorten voor een haag van hogere soorten bamboe die begrensd moeten worden zijn:
1. Alle soorten en cultivars van Phyllostachys aureosulcata voor een opgaande haag van 2 tot 7 meter hoog
2. Phyllostachys bissetii voor een haag met groene halmen en dicht in het blad van 2 tot 7 meter hoog
3. Semiarundinaria fastuosa en Semiarundinaria viridis voor strakke opgaande hagen met groter blad

Hagen van woekerende soorten bamboe hebben een breedte nodig van 50 cm tot 1 meter maar wilt u de maximale hoogte bereiken dan zal er een breder stuk nodig zijn.

Neem kontact met ons op voor meer informatie.

Bodembedekker
Bamboe kan ook zeer goed als bodembedekker aangeplant worden. In China en Japan worden zelfs hele grasvelden van bamboe gemaakt. Dat kan al vanaf 10 cm hoog en deze worden dan maar 2 keer per jaar gemaaid. Ook zijn er erg mooie soorten met bonte bladeren of soorten met hele grote bladeren als Sasa palmata ‘Nebulosa’ of Indocalamus tessellatus.

Solitair
Bamboe leent zich perfect als solitaire plant en voor iedere tuin en voor ieder hoekje is er wel een geschikte bamboe. Vooral bij veel strak aangelegde tuinen van deze tijd staan de hogere opgaande soorten als Phyllostachys atrovaginata en de zwarte lakbamboe Phyllostachys nigra geweldig mooi!

Voor iedere tuinsoort zijn er wel mooie soorten toepasbaar en in de meest uiteenlopende kleuren van halmen en bladeren. Een grote Phyllostachys vivax langs een terras, grasveld of misschien wel midden in het grasveld doet dan al snel ornamentaal aan en zorgt voor een exotische invloed in de tuin.

Denk ook aan een bamboe achteraan in een border of langs de vijverrand. Op een droge plek onder een grote boom kan een bamboe prachtig tot zijn recht komen. Het zijn wel bepaalde soorten die zulke extreem droge omstandigheden aan kunnen. Niet iedere bamboe is daar geschikt voor.

Bamboebos
Veel mensen die door onze tuin heen lopen raken gefascineerd door het bamboebos. Misschien is het wel erg leuk om bij huis, als u voldoende ruimte hebt, ook een bamboebos aan te leggen.

Een bamboebos brengt erg leuke voordelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de eetbare scheuten die ze leveren in het voorjaar en in de zomer; de oude verhoutte halmen die weer gebruikt kunnen worden in de tuin of om bouwwerken mee te maken en de grote sierwaarde voor de tuin die een bamboebos met zich mee brengt.

Neem contact met ons op voor meer informatie over het aanleggen van een bamboebos.

Potten en Kuipen
Een kaal terras of balkon kan erg mooi aangekleed worden met een paar kuipen of potten met bamboe er in. Bamboe in pot heeft alleen wel wat extra aandacht nodig en ook lang niet alle soorten zijn geschikt voor in potten en kuipen, zoals je wel zo vaak ziet in de bekende tuinprogramma’s op tv. Wij hebben meerdere soorten die daarvoor goed toepasbaar zijn.

Kamerplant
Bamboe is eigenlijk niet geschikt voor in huis. Onze woningen zijn vaak te droog en te donker. Slechts enkele tropische soorten zijn te proberen in huis maar ook dan is het aan te bevelen om de bamboe in de zomer buiten te zetten.
Wij adviseren eigenlijk altijd de Draceana surculosa als vervanger voor bamboe in huis of in een bedrijfspand. Deze lijkt sprekend op bamboe maar is veel gemakkelijker in de verzorging. De Draceana surculosa is meestal wel op voorraad op onze kwekerij.