Euryale ferox

Prijs: €35,00

Beschrijving

Deze reuzen waterlelie is een sterk neefje uit Azië van de veel meer bekende Victoria amazonica uit het Amazonegebied.

Euryale ferox heeft bladeren die plat op het water drijven zonder opstaande randen. Alle delen van de plant (op de bloemblaadjes na) zitten vol met scherpe stekels. De bladeren kunnen 80 tot 100 cm in doorsnede worden en ze zijn zelfs bekend tot 150 cm groot.

De bloemen gaan bijna nooit open. Dit komt omdat de bloem al veel eerder rijp wordt dan dat hij boven water uit komt. Het gebeurt dan ook maar een enkele keer dat je in de ochtend een bloem open ziet.

Deze reuzen waterlelie is een stuk makkelijker te houden dan de Victoria soorten uit Zuid-Amerika. Samen met de Botanische Tuinen van Utrecht hebben we ze buiten uitgeplant zonder extra verwarming en daar bleken ze al te bloeien en goed te groeien. Ze kan al bloeien en grote bladeren maken in een 5 liter potje maar hoe groter hoe beter. Als voeding kan je het beste een langzaam werkend tablet geven met NPK verhouding 10-12-18.

In een grote kuip op het terras of in een ondiep gedeelte van de vijver heb je zo een prachtige sieraad voor de tuin waar menig bezoek versteld van staat. Onverwarmd worden de bladeren tot max 50 cm groot.

De Euryale ferox die u ziet bij de Botanische tuinen in Nederland zijn ook van ons afkomstig en worden met ons advies daar aangeplant. Wij zijn de eerste in Nederland die met deze waterlelie kweken.

De zaden worden in allerlei Aziatische gerechten gebruikt.

Eigenschappen

hoogte Bladeren tot 1 meter in doorsnede
bladkleur Groen
standplaats zon
winterhardheid -15 °C
herkomst Pakistan, Zuid Rusland tot Japan
groeiwijze Reuzen Waterlelie
favoriet nee
eetbaar ja
bladplant ja