Vleesetende planten liefhebbers dagen 4 en 5 juni

4 en 5 juni van 10 – 17 uur

Één van de meeste bijzondere groepen planten die er bestaan, de vleesetende planten. Iedereen kent ze, van verhalen van vroeger, films of je hebt zelf ooit wel eens een venus vliegenval gehad.

Het blijft een fascinerende groep planten die blijft boeien voor zowel jong als oud. Er zijn hele makkelijke soorten maar ook moeilijke en zo zijn er winterharde soorten die zelfs in Nederlands klimaat goed kunnen groeien maar er zijn ook bijvoorbeeld de bijzondere Heliamphora’s van de tafelbergen van Zuid-Amerika. Deze hebben een hele specifieke verzorging nodig.

De vleesetende planten liefhebbers dagen zijn speciaal in het leven geroepen om meer informatie te verstrekken over deze bijzondere groep van planten.

In samenwerking met de Nederlandse werkgroep Carnivora en de Vleestende Planten facebook groep zorgen we voor twee prachtige dagen met een mooi programma.

Programma op 4 juni:
11.00-16.00 uur insectenhotel voor oorwormen maken bij Gemma
13.00 – Felix Bokhorst zal vertellen over de Heliamphora’s, een bijzondere familie waar Felix zelf veel ervaring mee heeft
14.00-15.00 workshop van botanisch tekenares Marloes Vreeburg
(inschrijving €5,- en na afloop 2 kaarten uitzoeken opgeven bij Marloes: 0628938975)

Programma op 5 juni:
11.00-16.00 uur insectenhotel voor oorwormen maken bij Gemma
13.00 – Felix Bokhorst zal vertellen over de vleesetende planten in het grote moeras op de kwekerij
14.00-15.00 workshop van botanisch tekenares Marloes Vreeburg
(inschrijving €5,- en na afloop 2 kaarten uitzoeken opgeven bij Marloes: 0628938975)

De standhouders:

Kwekerij Bandus zal zelf tot deze dagen wachten met het aanbieden van de eigen kweek van bijzondere Sarracenia en Drosera.

Werkgroep Carnivora  zal aanwezig zijn om mer informatie te verstrekken over vleesetende planten. Ook is het mogelijk om lid te worden van deze werkgroep/vereniging om zo de passie met andere te kunnen delen. Daarnaast zullen er ook bijzondere soorten vleeseters worden aangeboden door Carnivora.

Mark en Ingrid Geurts van Plantecarnivore. Mark is de kweker van Sarracenia leucophylla ‘ White Beast’ en heeft al jaren lang ervaring met vele soorten vleesetende planten. Mark en Ingrid zullen met een mooi assortiment op deze dagen staan.

Peaty Pitchers van Laurens Eggen is onze volgende kweker op de lijst. Peaty Pitchers heeft een bijzondere collectie met vooral veel sarracenia maar inmiddels ook vele andere soorten planten. Op deze dagen zullen er vooral vleeseters aangeboden worden. Kijk ook eens op de instagram van Peaty Pitchers.

Wouter Noordeloos van de facebook groep Vleesetende Planten zal ook aanwezig zijn. Hij zal een kleine collectie planten mee nemen voor de verkoop en ook als infostand aanwezig zijn en als ontmoetingsplek voor de facebook groep.

Robert en Metha Kist komen met chiliproducten. Eventueel van te voren bestellen kan zodat u niet naast de chilijam of ananas chilijam grijpt. Hopelijk zijn de eerste chilipepers dan ook weer rijp en kunt u de vaak prachtig gekleurde en gevormde vruchten ook zien waar Robert en Metha hun chiliproducten mee maken.

Botanisch tekenares Marloes Vreeburg zal komen teken op locatie in de tuin en haar prachtige kaarten verkopen. Marloes heeft al meerdere pompoenen op onze kwekerij getekend maar ook Oxalis lasiandra en op dit moment wordt er gewerkt aan de Aristolochia grandiflora.
Ook is Marloes bezig met meerdere tekeningen van vleesetende planten van de kwekerij.

Erik en Joke Sonneveld van het Brummense Bienschoertje zijn de huisimkers van kwekerij Bandus en van der Plancke. Erik en Joke kunnen u alles vertellen over de volken die bij ons op de kwekerij staan en ze zullen een uitgebreide kraam met honing, honingraat en misschien zelfs hele honingramen hebben!!! Bijzonder is dat de bijen bij ons ook op de Eucalyptus en waterlelies vliegen.

Marga Bouwman zal dit weekend aanwezig zijn met kleding bedrukt met de eco-print techniek. In haar kraam vindt je prachtige t-shirt, blouse, sjaals, kussenslopen en nog veel meer bedrukt met bladeren, bloemen en stengels. Natuurlijk gekleurd dus en in prachtige patronen.

Anne-Marie van Gaal van Marie wat eten we vandaag? Zal dit weekend zorgen voor de innerlijke mens. Anne-Marie kookt gevarieerde gerechten uit de Hollandse-, Fransen- en Italiaanse keuken. Dit weekend zal Anne-Marie oa met haar jam, chutney en andere lekkernijen komen  staan maar ook zal ze voor het kopje koffie en kopje thee zorgen.