Vleesetende planten liefhebbers dagen 1 en 2 juni

1 en 2 juni 2024
van 10 tot 17 uur
Gratis entree en gratis parkeren

Één van de meeste bijzondere groepen planten die er bestaan, de vleesetende planten. Iedereen kent ze, van verhalen van vroeger, films of je hebt zelf ooit wel eens een venus vliegenval gehad.

Het blijft een fascinerende groep planten die blijft boeien voor zowel jong als oud. Er zijn hele makkelijke soorten maar ook moeilijke en zo zijn er winterharde soorten die zelfs in Nederlands klimaat goed kunnen groeien maar er zijn ook bijvoorbeeld de bijzondere Heliamphora’s van de tafelbergen van Zuid-Amerika. Deze hebben een hele specifieke verzorging nodig.

De vleesetende planten liefhebbers dagen zijn speciaal in het leven geroepen om meer informatie te verstrekken over deze bijzondere groep van planten.

In samenwerking met de Nederlandse werkgroep Carnivora en de Vleestende Planten facebook groep zorgen we voor twee prachtige dagen met een mooi programma.-


Activiteiten:

Workshop botanisch tekenenen bij Marloes Vreeburg
van 14 tot 15 uur kan je een workshop bij Marloes volgen. Aanmelden kan via bandus.evenementen@gmail.com of ter plaatse tot 14 uur. De workshop kost €5,- per persoon en naderhand kan je 2 kaarten uitzoeken uit haar collectie

– doorlopend is er de knutselkraam van Tineke waar jong en oud zich heerlijk kunnen verliezen in een klein knutselproject. Als thema zal het dit keer in de wereld van de kleine kriebelbeestjes zitten.


De standhouders:

Kwekerij Bandus zal zelf tot deze dagen wachten met het aanbieden van de eigen kweek van bijzondere Sarracenia en Drosera.

Werkgroep Carnivora  zal aanwezig zijn om mer informatie te verstrekken over vleesetende planten. Ook is het mogelijk om lid te worden van deze werkgroep/vereniging om zo de passie met andere te kunnen delen. Daarnaast zullen er ook bijzondere soorten vleeseters worden aangeboden door Carnivora.

Jan Janssens uit België zal een fantastisch assortiment trompetbekerplanten mee nemen. Hij zaait deze zelf van zaden die oa in het wild verzameld zijn. Unieke planten!

Heel Veel Stenen – de mooiste edelstenen & mineralen
Heel Veel Stenen is een kleine onderneming van twee zussen, Janne (20) en Meike (17).  Al onze edelstenen worden stuk voor stuk door ons uitgezocht. Hierbij letten wij niet alleen op de kleurintensiteit en kwaliteit, maar ook op de prijs! Wij vinden namelijk dat onze collectie voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moet zijn. Bovendien vinden wij het belangrijk om ons in te zetten voor een betere wereld. Daarom doneren wij iedere maand 5% van onze opbrengst aan het goede doel van de maand.

Mark en Ingrid Geurts van Plantecarnivore. Mark is de kweker van Sarracenia leucophylla ‘ White Beast’ en heeft al jaren lang ervaring met vele soorten vleesetende planten. Mark en Ingrid zullen met een mooi assortiment op deze dagen staan.

Peaty Pitchers van Laurens Eggen is onze volgende kweker op de lijst. Peaty Pitchers heeft een bijzondere collectie met vooral veel sarracenia maar inmiddels ook vele andere soorten planten. Op deze dagen zullen er vooral vleeseters aangeboden worden. Kijk ook eens op de instagram van Peaty Pitchers.

Wouter Noordeloos van de facebook groep Vleesetende Planten zal ook aanwezig zijn. Hij zal een kleine collectie planten mee nemen voor de verkoop en ook als infostand aanwezig zijn en als ontmoetingsplek voor de facebook groep.

Orchids and More de hobbykwekerij van Peter Rijntjes zal aanwezig zijn met bijzondere subtropische orchideen en andere bijzondere (vaste)planten. 40 jaar geleden is hij begonnen met rotsplanten en inmiddels is de collectie uitgegroeid tot z’n 1500 soorten orchideeën, terrariumplanten en ook bijzondere planten.

Spinnen Breien Vachtvilten
Denise Beuse heeft al vaker bij ons op de markt gestaan. Ze staat met prachtige vachten en vilt. Ook zal ze ter plaatsen spinnen breien en vilten.

Botanisch tekenares Marloes Vreeburg zal komen teken op locatie in de tuin en haar prachtige kaarten verkopen. Marloes heeft al meerdere pompoenen op onze kwekerij getekend maar ook Oxalis lasiandra en op dit moment wordt er gewerkt aan de Aristolochia grandiflora.
Ook is Marloes bezig met meerdere tekeningen van vleesetende planten van de kwekerij.
Marloes zal ook een workshop verzorgen om 14 uur, zie hierboven bij activiteiten.

Marga Bouwman zal dit weekend aanwezig zijn met kleding bedrukt met de eco-print techniek. In haar kraam vindt je prachtige t-shirt, blouse, sjaals, kussenslopen en nog veel meer bedrukt met bladeren, bloemen en stengels. Natuurlijk gekleurd dus en in prachtige patronen.

Robert’s Hotsauce – het terras 
Robert en Metha Kist komen met chiliproducten, koffie, gebak en een zalige menukaart voor de lunch. Eventueel van te vorenbestellen kan zodat u niet naast de chilijam of ananas chilijam grijpt. Hopelijk zijn de eerste chilipepers dan ook weer rijp en kunt u de vaak prachtig gekleurde en gevormde vruchten ook zien waar Robert en Metha hun chiliproducten mee maken.

Activiteit (voor de kinderen) – Tineke Wiersema
Tineke verzorgd iedere markt altijd een gezellige knutselkraam waar jong en oud zich bezig kunnen houden met een leuk klein knutselproject. Iedere markt weer iets anders en in het thema van de markt.