Pompoendagen 28 en 29 september

28 en 29 september 2024
10 tot 17 uur
Gratis entree en gratis parkeren

Waar dat vroeger vooral ging om de sierlijkheid van de vrucht en het uitsnijden zoekt Robbert nu juist naar de lekkerste vruchten. Op het pompoenen kweekveld in Hummelo worden ieder jaar rond de 75 soorten gekweekt in de meest uiteenlopende kleuren, vormen maar dus ook smaken.

Soorten uit Japan, Australië, Brazilië en soorten vroeger gekweekt door de indianenstammen van Amerika. Ze zijn allemaal te zien, te koop en te proeven op het speciale pompoen weekend van kwekerij Bandus en tuinwinkel van der Plancke.

Juist in dit speciale weekend willen we de nadruk leggen op de culinaire mogelijkheden met pompoenen. Je kan deze dagen komen genieten van de lekkerste pompoenjam, chutney, cake, soep en andere delicatesse en lunchgerechten gemaakt met pompoen. Laat je inspireren om zelf meer met pompoen in de keuken te doen. Maak je geen zorgen, er liggen ook heel veel prachtige siersoorten waaronder de fleskalebassen uit Afrika, sierkalebassen en Halloween pompoenen.

Naast de pompoenshow en het terras aan de Victoriavijver zal er ook een kleine markt zijn en activiteiten voor jong en oud.


Standhouders:

Robert’s Hotsauce – het terras 
Robert en Metha Kist komen met chiliproducten, koffie, gebak en een zalige menukaart voor de lunch. Eventueel van te vorenbestellen kan zodat u niet naast de chilijam of ananas chilijam grijpt. Hopelijk zijn de eerste chilipepers dan ook weer rijp en kunt u de vaak prachtig gekleurde en gevormde vruchten ook zien waar Robert en Metha hun chiliproducten mee maken.

Fraterwaard Kaas – Boerin Hendrien
Hendrien was vroeger het buurmeisje van mijn opa en oma toen ze nog hier de boerderij hadden. Hendrien is nu zelf boerin op Erve Kockingsbouwing in Doesburg waar ze Fraterwaardse rauwmelkse kaas maakt. Op onze markt kan je de heerlijke kazen proeven en kopen om zelf thuis van te genieten.

Botanisch tekenares Marloes Vreeburg zal komen teken op locatie in de tuin en haar prachtige kaarten verkopen. Marloes heeft al meerdere pompoenen op onze kwekerij getekend maar ook Oxalis lasiandra en op dit moment wordt er gewerkt aan de Aristolochia grandiflora.
Ook is Marloes bezig met meerdere tekeningen van vleesetende planten van de kwekerij.
Marloes zal ook een workshop verzorgen om 14 uur, zie hierboven bij activiteiten.

Pompoentjes beschilderen – Tineke Wiersema
Schilder een prachtige mandala, bloem of een leuk gezicht op een klein pompoentje bij Tineke. Je kan haar vinden in een van de kramen op de markt.

Orchids and More
De hobbykwekerij van Peter Rijntjes zal aanwezig zijn met bijzondere subtropische orchideeën en andere bijzondere (vaste)planten. 40 jaar geleden is hij begonnen met rotsplanten en inmiddels is de collectie uitgegroeid tot z’n 1500 soorten orchideeën, terrariumplanten en ook bijzondere planten.

Heel Veel Stenen – de mooiste edelstenen & mineralen
Heel Veel Stenen is een kleine onderneming van twee zussen, Janne (20) en Meike (17).  Al onze edelstenen worden stuk voor stuk door ons uitgezocht. Hierbij letten wij niet alleen op de kleurintensiteit en kwaliteit, maar ook op de prijs! Wij vinden namelijk dat onze collectie voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moet zijn. Bovendien vinden wij het belangrijk om ons in te zetten voor een betere wereld. Daarom doneren wij iedere maand 5% van onze opbrengst aan het goede doel van de maand.

Brummmense Bienschoertje – Erik en Joke
Erik en Joke Sonneveld van het Brummense Bienschoertje zijn de huisimkers van kwekerij Bandus en van der Plancke. Erik en Joke kunnen u alles vertellen over de volken die bij ons op de kwekerij staan en ze zullen een uitgebreide kraam met honing, honingraat en misschien zelfs hele honingramen hebben!!! Bijzonder is dat de bijen bij ons ook op de Eucalyptus en waterlelies vliegen.

Eco-Print
Marga Bouwman zal dit weekend aanwezig zijn met kleding bedrukt met de eco-print techniek. In haar kraam vindt je prachtige t-shirt, blouse, sjaals, kussenslopen en nog veel meer bedrukt met bladeren, bloemen en stengels. Natuurlijk gekleurd dus en in prachtige patronen.

Spinnen Breien Vachtvilten – Denise
Denise Beuse heeft al vaker bij ons op de markt gestaan. Ze staat met prachtige vachten en vilt. Ook zal ze ter plaatsen spinnen breien en vilten.

Pluktuin
Op onze kwekerij is er een prachtige pluktuin gemaakt door Gemma. Van juni tm september kan je hier zelf je boeket bloemen plukken. Een goede hand vol bloemen kost €7,50 en gebonden door Gemma of Robbert €10,-.