Phyllostachys edulis (Prafrance)

Prijs: €60,00

Beschrijving

Één van de belangrijkste bamboe soorten ter wereld en ook nog eens één van de grootste ter wereld. Alleen enkele tropische soorten kunnen nog hoger worden. Van oorsprong komt Phyllostachys edulis voor in China waar hij meer dan 2,8 miljoen hectare aan bos voor zich neemt. Dat betekend dat meer dan 2/3 van alle bamboe bossen in China bestaat uit dit soort. Men gaat er van uit dat hij in 1746 in Japan is geïntroduceerd door de Shimazu clan. In 1880 is hij in Europa geïntroduceerd en tien jaar later in Amerika.

Het is een hele statige bamboe met grote, dikke opgaande halmen en kleine sierlijke blaadjes. De kleinste blaadjes van alle Phyllostachys soorten. De jonge halmen zijn heldergroen met onder de knoop een duidelijke witte ring. Als extra bijzondere eigenschap hebben de jonge halmen een lichte beharing op de halmen die te vergelijken zijn met de huid van een perzik.

Deze bamboe doet er een aantal jaren over om goed aan te slaan. In ons klimaat moet je er erg veel geluk mee hebben om deze bamboe mooi uit te laten groeien want eigenlijk is hij niet hard genoeg om onze winters aan te kunnen. Meestal verliezen ze de bladeren in de winter en in strenge winters vriezen ze tot de grond toe af. Als de plant eenmaal is aangeslagen en het toch doet heeft hij veel voeding nodig om tot een mooie plant uit te groeien.

Phyllostachys edulis heeft wel een totaal andere verzorging nodig dan alle andere bamboe soorten. De gebieden in China waar hij van oorsprong voor komt hebben namelijk erg droge winters met weinig tot geen neerslag. Hier zijn de edulis soorten dan volledig op aangepast. Vaak zijn ze ook wel tot -20° C winterhard maar onze natte winters laten het wortelstelsel snel weg rotten!!! Ook in de zomer kan te veel aan water hem te veel worden. Hierdoor is het zeker geen beginnersplant.

Deze bamboe wordt tegenwoordig over de hele wereld (maar vooral China en Japan) veel aangeplant voor de eetbare scheuten en het zeer sterke hout wat deze bamboe levert. Het hout is veel sterker dan van bambusoides, nigra ‘Henonis’/`Boryana’, virides en vivax soorten. Het word gebruikt om er constructies als huizen en bruggen van te bouwen maar ook composiet plaatmateriaal voor het maken van onze kozijnen en bamboe vloeren.

Eigenschappen

familie Phyllostachys
synonym pubescens
hoogte 3 - 8 meter
halmdoorsnede 6 cm
halmkleur Groen
blad 4 -10 cm lang en 0,5-1,5 cm breed
bladkleur Groen
standplaats zon tot halfschaduw
winterhardheid -15 °C
herkomst China
groeiwijze opgaand, sierlijk en elegant
favoriet nee
polvormend nee
haag nee
bodembedekker nee
hoog nee
reuze ja
bloei nee
eetbaar ja
bladplant nee