Castle Kippen

Een nieuw en bijzonder ras dat zijn oorspong vindt in Vorden (gemeente Bronckhorst waar ook Hummelo onder valt) en in 2016 is ontworpen door Herman van Olst.

Showgirls
Herman had een aantal bijzondere kippen aan zijn collectie toegevoegd met de naam Showgirls. Dit zijn eigenlijk zijdehoenders met een kale hals waar geen veren op groeien. Een vreemd en voor vele een lelijk gezicht en ook Herman kon hier eigenlijk geen “Showgirl” in zien. Maar wat was voor Herman dan wel de Showgirl onder de kippen, hoe zou dat er voor hem uitzien? Hij pakte een pen en papier en begon een schets te maken van zijn ideale showgirl kip… en hier ontstond het idee van het creëren van het nieuwe kippen ras de Castle.

Eerst ontwerpen op papier
Herman begon in 2016 met een afbeelding van het modern engelse vechtkriel. Deze trok hij over voor het postuur van de nieuw te “bouwen” kip. Zo ontstond er een plaatje dat hem wel leuk leek…. behalve die kam, dat was niet wat. Die ging vervangen worden voor horentjes met daarboven een spitskuif.

Door een modern engels vechtkriel te kruisen met een showgirl kwam er al wat hoogte in het postuur en zelfs iets een kuifje te voorschijn en een naakte hals. Door deze dieren weer te paren met het Appenzeller spitskuifkriel en het Annabergerkuifkrulveerkriel komen er de horentjes bij (inplaats van de kam) en wordt de kuif spits. Door goed te selecteren wordt iedere generatie weer wat meer naar het model zoals het zou moeten en met regelmaat wordt het modern engelse vechtkriel er weer bij gehaald om meer de hoogte en het slanke postuur te krijgen. We zijn er nog niet helemaal perfect maar zelfs op onze kwekerij lopen al hele mooie kippen rond die echte de naam Castle al mogen dragen.

De naam Castle is een verwijzing naar de vele kastelen die in onze gemeente te vinden zijn, in Vorden zelf staan al acht kastelen. Daarnaast past de naam mooi bij deze kip en bekt het ook nog eens lekker.

De Castle
Het is een trotse kip van 1,5 tot 2,5 kg, hoog op de poten en met de borst vooruit. Een lange hals en een opgericht lijf met kleine vleugels die aangetrokken gedragen worden. De hals kan bevederd zijn, naakthals of naakt met vederbosje. De staart is niet te veel ontwikkeld en iets boven het horizontale gedragen. De kop is langwerpig en voorzien van spitskuif en horentjes”kam”, kinlellen vrij klein of keelbaardje.
De veren kunnen glad zijn, krulveer of zijdevederig en de kleur van de bevedering mag alle kanten op gaan.

Karakter
Het is geen vechter maar zal zich wel verdedigen wanneer nodig. De haan zorgt zeer goed voor zijn kippen en al vaker zien wij dat de haan zelfs helpt met het uitzoeken van het nestje voor de eieren.
De hen legt een mooi gevormd en licht gekleurd ei van toch al 60 gram wat groot is voor een krielras. Ze broed goed en zorgt ook heel goed voor haar kuikens die ze ook zal beschermen wanneer nodig.
Verder is het een hele makke kip die hier heerlijk tussen de bezoekers en andere dieren door scharrelt. Ze komen ook graag even in de winkel kijken als de deur open staat en het is ook al gebeurd dat een kip hier haar eieren ging leggen en ging broeden.

Overdag lopen ze hier overal over het erf en kan je ze dus overal tegen komen. Ze scharrelen graag in de pluktuin en het bamboebos maar proberen ook wel eens een stukje appeltaart te bemachtigen van iemand op het terras. Ze hebben hun eigen kippenhok maar meestal slapen ze ook bij de pauwen in het hok. Het veranderd nog wel eens door het jaar heen met wat ze zelf willen…