Open tuindagen

De open tuindagen van Bandus begonnen een paar jaar geleden in onze oude verzameltuin waar ook onze verzameling en passie voor bamboe begon. Twee weekenden per jaar stelden we de tuin open, gaven we rondleidingen en vertelden we over de bijzondere en minder bijzondere planten die er staan. Met deze weekenden probeerden wij onze fascinatie en passie voor planten en de natuur over te brengen op de bezoeker en lieten we zien wat voor bijzondere planten, met allemaal hun eigen interessante en ongewone eigenschappen, we hebben.

Nu de kwekerij op Sliekstraat 9 in Hummelo gevestigd is houden we onze open tuindagen daar. In deze weekenden is er een kleine markt van gast standhouders, er zijn gratis lezingen, rondleidingen en een heerlijk terras om even bij te komen met kopje thee, koffie of een verfrissend glaasje sap.

Toegang voor de tuin, markt, lezingen en de rondleidingen zijn gratis. Geopend van 10 tot 17 uur. Onder de foto’s meer info over standhouders en programma.

Tegelijk met onze open tuindagen is het weekend rondje tuinen en natuur. Nog 34 andere prachtige tuinen en natuurgebieden in de omgeving zijn ook dit weekend te bezichtigen. Combineer een bezoek aan ons dus ook met één van de andere tuinen.
Voor meer informatie over de andere tuinen kunt u HIER terecht.


De standhouders voor 2 en 3 juni:
Hermien en Rene Lahaye met eigen gemaakte delicatessen als jam, chutney en gebak. Ook zullen zij het terras verzorgen voor de innerlijke mens.

Robert en Metha Kist komen met chiliplanten en hun chiliproducten. Eventueel van te voren bestellen kan zodat u niet naast de chilijam of ananas chilijam grijpt.

Kwekerij Huis int veld is een kwekerij met een prachtig assortiment vaste planten. Ze kweken alles zelf en de kwaliteit staat hoog.

Kwekerij Koala met Eucalyptus bomen. Mary zal ook nog door de tuin gaan voor een rondleiding om meer te vertellen over de verschillende soorten die bij ons op de kwekerij al in de volle grond staan.

Ryan zal weer aanwezig zijn voor informatie en verkoop van vleesetende planten.

Op zondag zal Botanisch tekenares Marloes Vreeburg komen teken in de tuin en haar prachtige kaarten verkopen.

Op zondag zal Peter Vanlaerhoven van Lowgardens Nursery ook aanwezig zijn met een zeer bijzonder assortiment bomen en struiken.

Ook zal op zondag Minka de Weerd aanwezig zijn met haar inmiddels bekende en geliefde kleding bedrukt met de eco print techniek. Ze werkt onder andere met Eucalyptus uit onze tuin.

 

   

 

     

Open tuindagen 26 en 27 augustus

Standhouders:

Voor kwekerij Bandus en tuinwinkel van der Plancke zal deze dagen vooral het accent liggen op de Eucalyptus, lotus en de reuzenwaterlelies. Ook zal de eerste oogst aan bijzondere vruchten alweer van het land komen en een bijzondere collectie citrus planten voor de verkoop zijn.

Het terras zal verzorgd worden door Dimitri de Bruyn van de Stroopkraam. Dimitri bakt op ambachtelijke wijze de lekkerste warme stroopwafels. Een Hollands genot bij een tropische tuin om toch even met beide voeten in ons eigen landje te blijven. Het terras zal op het grasveld rond de palmboom zijn tegenover de grote witte pagodetent (waar Dimitri deze zaligheden bakt).

Op zondag 27 augustus zal Kookery Lahaye van Hermine en Rene Lahaye uit België de markt en het terras versterken. Hermine mag zich al meerdere jaren de jam koningin van Nederland noemen. Ze maakt dan ook de lekkerste jam, confituren, chutney, dressings maar ook gebak en hartige taartjes. Proef en geniet!

Debby Vendelbosch is de bijenkoningin van onze kwekerij. Zij is de imker die de bijen verzorgt en de honing oogst. Op deze manier krijgen wij de lekkerste pompoenen, boontjes, tomaten en aarbeien. In zomer vliegen de beien zelfs op de bloeiende Eucalyptus! Hopelijk geeft dat in de toekomst echte Eucalyptus honing van Hummelse bodem. In combinatie met haar winkel Earthlife zal Debby deze dagen aanwezig zijn op onze open tuindagen en ook nog wat gaan vertellen over de bijen.

Denk aan Ui/knoflook hotsauce, chili jam en bbq hotsauce en je denkt na deze dagen nog alleen maar aan Robert’s Hotsauce! Robert en Metha Kist hebben een hobby en verzamelmoestuin en zijn expert in het verwerken van chilipepers en tomaten. En dan vooral voor de sambal, hotsauce en de BBQ rub. Deze dagen staan ze op ons marktje om je deze zaligheden te laten proeven.

Kunstenares Minka de Weerd is een Botanisch kunstenares te noemen. Met onder andere de Eucalyptus van onze kwekerij weet zij het karakter van planten op ultieme wijze op kleding, tassen en textiel te drukken met de techniek Eco-Print. Dit weekend zal ze met een kraam vol prachtige kledingstukken staan die zij zelf bedrukt heeft. Zowel voor heren als dames met een hart voor groen een “must have” in je garderobe.

Nepenthus ‘Bloody Mary’, Dionaea ‘Werewulf’, Dionaea ‘Shark Teeth’ en Sarracenia ‘Dark clone’ klinken zeker niet als de lieverdjes van het plantenrijk en dat zijn het ook absoluut niet! Het zijn de vleeseters!!! Met huid en haar, vleugel en voelspriet…
Vanuit de facebook groep “vleesetende planten” zal er deze dagen een stand staan met planten voor de verkoop, uitleg over de verzorging en voor wie durft…… die mag een plant zelfs voeren!
Ook zullen ze op beide dagen een lezing verzorgen.

Het leven van Jops Jacobs is zo verbonden met de natuur, dat dit natuurgevoel het enige uitgangspunt van haar werk is. Zij verwerkt bloem en vooral blad door middel van de vernis-mou etstechniek tot een nieuw leven in frisse tinten. Het is alsof haar bladvormen herrijzen uit een verborgen en verdroogd herbarium, waarin de afgedrukte bladeren door vorm en tekst een esthetische eenheid vormen. Al meerdere keren heeft Jops met bladeren van onze kwekerij gewerkt zoals alle soorten reuzenwarterlelies, lotus, Fatsia en nog heel veel meer. Op dit moment gaan we een experiment aan om de bloem van Amorphophallus konjac (penisplant) te etsen. Geen kunst zo mooi als Botanische kunst!

Kwekerij Alderhandt / Alderhandt Pelargoniums heeft met een collectie van meer dan 500 soorten Pelargoniums een van de grootste collecties! Veel wilde soorten verrijken zijn verzameling maar ook tal van gecultiveerde geurende, hangende en staande soorten sieren deze dagen zijn kraam. Ook heeft Arjan de Graaf een rijke collectie van andere, vooral Afrikaanse, planten die hij kweekt. Arjan heeft laten weten dat hij een heuse Pelargonium show zal neer zetten op 26 en 27 augustus op onze kwekerij! Unieke soorten en nog nooit zo tentoongesteld in Nederland.

Met aquarel, potlood, pen en inkt tekent Marloes Vreeburg de mooiste bloemen, vruchten en andere plantendelen. Deze Botanisch kunstenares tekent planten en delen van planten op ware grote. Zij heeft haar opleidingen onder andere in de Royal Botanical Gardens of Edinburgh gedaan maar ook in Leiden en Den Haag. Alleen zondag zal Marloes al tekenend te vinden zijn in onze tuin en kassen en in de winkel zijn kaarten te koop met schilderingen en tekeningen die Marloes gemaakt heeft.

Mary Rouw is de Eucalyptus kweker van Nederland. Al tientallen soorten heeft ze zelf opgekweekt en bijna al onze bomen komen van haar kwekerij Koala af. Deze dagen zal Mary een rondje met u maken door de tuin langs de verschillende soorten en hun eigen specifieke eigenschappen onthullen. Ook zullen er vele soorten verkocht worden vanaf haar kraam.

Thor en Ingeborg Stulemeijer van Kroonkas zijn specialist in kwalitatief hoogwaardige kassen, zwembadoverkappingen, veranda’s en tuinkamers. De mooiste hobbykas voor je moestuin, vleesetendeplanten of voor je kuipplanten laat je door Kroonkas plaatsen. U zult zien wat een geweldige kwaliteit dit bedrijf neer zet en wij zijn dan ook al jaren fan van deze kassen!

Lezingen en rondleidingen:
11.00 rondleiding door de bamboetuin over de verschillende soorten bamboe in onze collectie en hoe deze passie voor Robbert begon. Verzamelen voor de winkel.

12.00 Actieve lezing in de kas over de bijzondere planten die daar staan. Reuzen waterlelies, tropische Aristolochia, bijzondere aronskelken en heilige lotus.

13.00 vleesetende planten met huid, haar, vleugel en voelspriet. Bij de vleesetende plantenkraam naast de winkel.

14.00 Eucalyptus van Australië en Tasmanië rondleiding en lopende lezing door de tuin langs alle soorten. Door Mary Rouw van Eucalyptus kwekerij Koala. Verzamelen bij de kraam van kwekerij Koala voor de grote kas.

15.00 vleesetende planten met huid, haar, vleugel en voelspriet. Bij de vleesetende plantenkraam naast de winkel.

16.00 Rondleiding door de bamboe tuin over verschillende soorten bamboe in onze collectie en hoe deze passie voor Robbert begon. Verzamelen voor de winkel.